20 Вересня 2021

Надійне будівництво з новітніми технологіями

В Україні почала діяти система сучасного температурного моніторингу “Maturix”*, яка відстежує в режимі реального часу температуру бетону під час його застигання. Це дозволяє уникати температурних тріщин, які зменшують термін експлуатації конструкції та ведуть до додаткових витрат на ремонт.

ЩО СИСТЕМА ДАЄ ЗАБУДОВНИКАМ?

  1. Можливість відстежувати застигання бетону в режимі реального часу. Всі дані про температуру, зрілість і міцність знаходяться у віртуальній хмарі і оновлюються кожні 10 хв.
  2. Контроль за роботою підрядника. Доступ до даних може надаватися представнику технагляду, який оцінює ситуацію на будівельному майданчику.
  3. Зменшення витрат на ремонт тріщин, які виникли через недотримання температурного режиму.
  4. Зменшення витрат на опалення та відбракований матеріал.
  5. Покращення якості конструкції та підвищення терміну її експлуатації.

Першою в Україні систему температурного моніторингу “Maturix” запровадила технологічна група “Дікергофф Україна”. Вже понад рік розумні датчики допомагають вирахувати так звану “зрілість” бетонного каменю, своєчасно реагувати та посилювати заходи по догляду за тверднучим бетоном.


“Принцип дії можна розглянути на прикладі фундаментної подушки, що була забетонована на одному з наших об’єктів. Її загальний об’єм склав 956 м кв. Температурні датчики були встановлені в центральній частині на відстані 300 мм від бічної сторони конструкції. Прилад “Maturix” фіксує і передає у віртуальну хмару показники температури кожні 10 хв. Після чого йде розрахунок зрілості бетону, а далі співставлення розрахованої зрілості у кожен часовий інтервал з раніше побудованою залежністю міцності і зрілості стандартних зразків кубів, виготовлених з бетону того ж класу.”

розповів інженер-технолог “Дікергофф Україна” Богдан Демидчук.


За його словами, цей метод дає можливість визначити міцність бетону в конструкції з похибкою 10% і з урахуванням усіх факторів, що впливали на процес твердіння.

Можливість передачі даних в режимі реального часу забезпечується підключенням системи “Maturix” до мережі 0G Sigfox Ukraine.


“Мережа Sigfox дозволяє підключати та обробляти дані з сотні тисяч приладів одночасно. Всі дані зберігаються у хмарному сервісі, і по суті, забудовник або підрядник може стежити за температурними даними просто зі свого смартфону. Програмне забезпечення дозволяє встановлювати сигнали тривоги для відстеження застигання бетону, щоб вчасно реагувати на загрози. Перевагою системи “Maturix” є легке встановлення датчиків та автономна робота на одному акумуляторі впродовж років”

зазначив CEO “Sigfox Ukraine” Дмитро Озеров.


На думку інженера-технолога “Дікергофф Україна” Олега Свіргуненко, важливим в системі є можливість надання доступу до даних представнику технагляду компанії-забудовника.


“Багато субпідрядників нехтують рекомендаціями і нормативними документами, недоброякісно виконують роботи, пов’язані з доглядом тверднучого бетону. Це призводить до появи тріщин, причини яких субпідрядник намагається списати на якість бетону. Такі звинувачення тягнуть за собою тривалі спори, додаткові збитки на придбання ремонтних сумішей, і навіть втрату клієнта. Тому система “Maturix” надає можливість контролюватися процес на всіх етапах. В результаті ми отримуємо якісно виконану конструкцію та задоволених споживачів.”

відмітив Олег Свіргуненко.


Експерти наголошують на економічній доцільності використання системи “Maturix” у будівництві. Для прикладу, одна з провідних цементних компаній Данії “Contiga” за допомогою датчиків “Maturix” і глобальної мережі Sigfox змогла знизити на 25% витрати на опалення та на 90% скоротила кількість бракованого матеріалу. Більше того, їм вдалося на 15% зменшити середній час на виробництво кожного свого продукту.

Нагадаємо, глобальна мережа 0G від Sigfox діє з 2010 року в 72 країнах світу (в тому числі у країнах Євросоюзу, Великобританії, США, Канаді, Японії, Австралії) на 6 континентах. Нею активно користуються такі компанії, як Total, Airbus, Michelin, Danone, Bosch, PSA, DHL. Наразі у світі функціонує близько 18 млн. пристроїв Sigfox.

В Україні глобальний оператор почав працювати у січні 2021 року. Мережа найширше використовується у житлово-комунальній сфері для введення цифрового обліку комунальних ресурсів, будівельній галузі для контролювання застигання бетону, у логістиці для відстеження рухомого складу, у сільському господарстві для покращення врожаю. Наразі, мережа забезпечує 25% покриття населення України, та діє в Київській, Харківській, Дніпропетровській, Одеській, Полтавській, Черкаській областях.

*Більше інформації про систему “ Maturix”: https://maturix.com/solution/temperature-monitoring/